Beetle's House thumbnail 1
Beetle's House thumbnail 2
+3
images
Image of Gallery in South Kensington
On display at V&A South Kensington
Request to view at the Prints & Drawings Study Room, level E

Beetle's House

Architectural Model
2009 (made)
Artist/Maker
Place Of Origin

Using the landscape of the Museum as a test site, the V&A invited nineteen architects to submit proposals for structures that examine notions of refuge and retreat. Responding to specific locations in the Museum, the architects explored themes such as study, work, play, performance and contemplation. Seven of the proposals were then selected for construction at full-scale.

These projects promoted an attitude to architecture where to 'dwell' meant something more than simply to find shelter. Each building invited the participation of the viewer. These immersive environments reawakened people's ability to inhabit architectural space on both a physical and an emotional level.

Much of Terunobu Fujimori’s architecture aims to reconfigure our view of the natural landscape around us. Reaching this ‘floating’ teahouse via a ladder, visitors are rewarded with an elevated view of the surrounding galleries. The charred, blackened timber exterior, with its textured and tactile surface, represents an extreme of materiality. The process of burning the wood also acts to preserve the building material, thus increasing the structure’s lifespan.


object details
Categories
Object Type
Materials and Techniques
Charred cypress, lead, bamboo, paint, plastic
Brief Description
Model designed by Terinobu Fujimori for the 'Beetle's House,' built for the '1:1 Architects Build Small Spaces' exhibition at the Victoria and Albert Museum, charred cypress, lead, bamboo, paint and plastic, 2009
Physical Description
A model of a house with walls made of charred cypress and a sloping wooden roof covered with sheets of lead and a sculpted, cylindrical lead chimney. Windows have been painted on the front and back facades of the house using white paint, there are three green plastic trees along the ridge of the roof, and a bamboo ladder descends from the bottom of the house. The model of the house is suspended in a Perspex box using four strands of clear fishing wire attached to the roof.
Dimensions
  • Height: 410mm
  • Width: 250mm
  • Depth: 240mm
Style
Credit line
Given by Terinobu Fujimori
Subjects depicted
Association
Summary
Using the landscape of the Museum as a test site, the V&A invited nineteen architects to submit proposals for structures that examine notions of refuge and retreat. Responding to specific locations in the Museum, the architects explored themes such as study, work, play, performance and contemplation. Seven of the proposals were then selected for construction at full-scale.



These projects promoted an attitude to architecture where to 'dwell' meant something more than simply to find shelter. Each building invited the participation of the viewer. These immersive environments reawakened people's ability to inhabit architectural space on both a physical and an emotional level.



Much of Terunobu Fujimori’s architecture aims to reconfigure our view of the natural landscape around us. Reaching this ‘floating’ teahouse via a ladder, visitors are rewarded with an elevated view of the surrounding galleries. The charred, blackened timber exterior, with its textured and tactile surface, represents an extreme of materiality. The process of burning the wood also acts to preserve the building material, thus increasing the structure’s lifespan.
Associated Object
E.189-2012 (Object)
Bibliographic Reference
Abraham Thomas, 1:1 Architects Build Small Spaces (London: V&A publications, 2010)
Collection
Accession Number
E.1433-2010

About this object record

Explore the Collections contains over a million catalogue records, and over half a million images. It is a working database that includes information compiled over the life of the museum. Some of our records may contain offensive and discriminatory language, or reflect outdated ideas, practice and analysis. We are committed to addressing these issues, and to review and update our records accordingly.

You can write to us to suggest improvements to the record.

Suggest Feedback

record createdFebruary 1, 2011
Record URL